8 Adımda Lastik Nasıl Değiştirilir?

8 Adımda Lastik Nasıl Değiştirilir?

Lastik Değişimi kuşkusuz her sürücünün bilmesi gereken bir uygulama. Son derece kolaydır. Zorlanmadan öğrenebilirsiniz. Lastik nasıl değiştirilir konusunda artık zorluk yok. Zira teknolojinin zirve yaptığı bir zamanda yaşıyoruz. Küçük bir araştırma ile Lastik Değiştirme öğrenilebilir.  Eğer bir arabanız varsa her zaman lastik değişimine ihtiyaç duyabilirsiniz.  Zira patlamış ya da herhangi bir sebeple yırtılmış lastiklerle hayatınızda en az bir defa karşılaşmanız mümkün. Böyle bir durumun uzun bir yolculukta başınıza geldiğini düşünün. Dağ başındasınız. Telefon çekmiyor. Lastik yol yardımı çağırma gibi bir seçeneğinizde yok. İş sizde. Dolayısı ile şimdiden öğrenmek en ideal davranış olacak.

Lastik Değişimi Öncesi Hazırlık

Hangi konu olursa olsun esas olan önceden hazırlık yapmaktır. Lastik değişimide öyle.  Lastik değişimi durumu ile karşılaşmadan önce arabanızda hazır olması gereken bazı aletler vardır. Aslında zorunlu malzemeler diyebiliriz. Peki bunlar hangileri. Şimdi bunları inceleyelim;

Lastik Değişimi İçin Gerekli Olan Aletler

> Bijon Anahtarı

Kriko

Şişirilmiş Stepne (Yedek Lastik)

Kullanım Klavuzu

El feneri

Yağmurluk

Eldiven

Lastik Takozu

Yukarıdaki dört unsur mutlaka arabanızda bulunmalı. Bunların herhangi birinde eksiklik varsa mutlaka satın almalısınız. Örneğin aracınızda Bijon Anahtarı yoksa şu sayfadan -> 4 lü Bijon Anahtarı ürünümüzü inceleyebilirsiniz. Unutmayın arabanızda bulunan stepne yani yedek lastik önerilen basınç değerlerinde şişirilmiş olarak hazır bulunmalı.  Lastiklerinizi rutin olarak her kontrol ettiğinizde o sırada stepnenin hava basıncınıda mutlaka kontrol etmelisiniz.  Şunuda belirtelim. Lastik basınç değerleri mevsime göre farklılık gösterir. Stepneyi ideal basınç standartlarında sabitlemek için arabanızın kullanıcı kılavuzuna göz atabilirsiniz. Bu çok önemli.

8 Adımda Yolda Lastik Değişimi

1 – Arabanızı Park Edin.

Sürüş sırasında lastiğinizin patladığını ya da delindiğini fark edebilirsiniz. Panik yok. Asla ani fren ya da hızlı dönüş yapmayın. Önce hızınızı yavaşça azaltın. Bu sırada görüş çevrenizde park etmeye müsait uygun ve düz bir alan arayın. Zira  zemin seviyesi çok önemli. Eğimli bir noktadaysanız aracınızın kayma riski ortaya çıkabilir.  Bunu istemezsiniz. Dolayısı ile mümkün olduğunca düz bir zemin lastik değişimi için son derece ideal olur. Bu sayede seyir halindeki diğer araçlar tarafındanda görülebilirsiniz.

3 - El Frenini Mutlaka Çekin

Bu aracığınızı her park ettiğinizde asla unutmamanız gereken bir alışkanlık. Lastik değişimi için durduğunuz zamanda el freninizi mutlaka çekin.

2 - Reflektörlerinizi Yerleştirip Flaşörlerinizi Yakın

Yine aynı şekilde flaşörlerde seyir halindeki trafikte görülmenizi sağlamanın bir diğer yoludur. Park ettiğiniz alanda rahatça görülebilecek noktaya reflektörlerinizi yerleştirip flaşörlerinizi yakın.

4 - Jant Kapaklarını Çıkarın

Standart olarak arabanızın bijonları jant kapakları tarafından örtülü durumdadır. Bazı istisnalar olabilir. Ancak genelde yerleşim bu şekildedir. Dolayısı ile bijonlara ulaşmak için önce jant kapaklarını çıkarmak durumundasınız.

5 - Bijonları Gevşetin

Bijon anahtarı vasıtası ile bijonlara saat yönünün tersine doğru baskı uygulayın ve gevşetin. Zorlanmamak ve daha dengeli bir güç uygulamak için ayağınızı bütün vücut ağırlığınızı kullanabilirsiniz. Bu daha profesyonel bir davranıştır. Böylece Bijonları tamamen çıkarmadan sadece bir tur çevirerek gevşetin ve bırakın.

6 - Krikoyu Yerleştirin

Şimdi sırada Kriko yerleşimi var. Zira aracı kaldırıp bijonları yerinden çıkaracaksınız. Krikoyu doğru yerleştirdiğinizden emin olun.  Doğru yerleşim için önce krikonun altını temizleyin ve bulunduğu zeminin düz olup olmadığını kontrol edin. Her ihtimale karşı kullanım klavuzuna mutlaka göz atmanızda fayda var. Düz zemine kriko yerleşimini yaptıktan sonra bijonları çıkarın.

7 – Yedek Lastiği Takın

Bu aşamada eski lastiği yerinden tamamen çıkarıyorsunuz. Çıkardığınız yere Yedek lastiği takın. Lastiğin yerine oturduğundan emin olup bijonları takın. Ve bijon anahtarı vasıtası ile iyice sıkın. Sıkma işlemi için bijon anahtarını bu defa saat yönünde döndüreceksiniz.

8 – Krikoyu İndirin

Lastik değişimi tamam. Şimdi sorunsuz bir şekilde yavaşça krikoyu indirin. Dikkat edin arabanız dört tekerleğinin birden üstüne tam anlamıyla inmeli. Daha sonra bijonları yeni bir kontrolden geçirin. Bijonların yeterince sıkılmış olduğundan emin olun.  Artık işiniz bitti. Araç Lastik Değişimi işlemini başarı ile tamamladınız. Şimdi yeniden trafiğe çıkma vakti.

Sonuç ve Tavsiye

Patlayan lastik değiştirme işleminden sonra artık lastik değişimi konusunda tecrübelisiniz.  Ancak sadece bu gibi durumlarda değil mevsimsel geçişlerde de lastiklerinizi değiştirmeniz gerektiğini asla unutmayın. Zira mevsime uygun lastik kullanımı son derece önemlidir. Bu yüzden yazın yaz lastiği kullanırken kış aylarında da kış lastiği kullanmaya dikkat edin. Böylece arabanızı daha sağlıklı kullanabilir, sürekli lastik patlama sorunu ile karşılaşmazsınız.

Lastiklerinizi Ne Zaman Değiştirmelisiniz?

Daha sağlıklı ve güvenli bir sürüş için çok dikkat edilmesi gereken bir nokta bu.  Periyodik olarak en az ayda bir defa olmak üzere düzenli olarak lastik kontrolü yapmanız gerekiyor. Böylece mevsimsel geçişler haricinde lastiklerinizin değişime gerek duyup duymadığını tespit edebilirsiniz.

Lastik değişimi ihtiyacını anlamak için şu kontrolleri yapabilirsiniz;

1 - Lastik Sırtı Aşınma Göstergesi Kontrolü: Genel olarak lastiklerde sırt aşınma göstergesi vardır. Bu göstergeler çoğunlukla yalnızca sırt derinliğinin güvenli sürüş alanının altına düştüğü durumlarda görülebilir. Dikkat ederseniz  aşınmış bir lastikte sert kauçuk bantları göreceksiniz. İşte bunlar söz konusu lastik sırt aşınma göstergeleridir. Untumayın güvenli sürüş alanı 1,6 mm ‘dir. Bu çizginin altına düştüğünde söz konusu sert kauçuk bantlar görünür hale gelecektir. İşte bu durum size lastiğin değişim zamanının geldiğini gösterir.

2 - Dengesiz Lastik Aşınması: Bazı durumlarda lastiklerde sıradışı aşınmalar oluşabilir. Bunlar farklı sorunların göstergesidir. Bu durumu lastik sırt kontrolü sırasında gözlemleyebilirsiniz. Durumu kavrayamadığınız ve sebebi anlamadığınız durumlarda uzman bir teknisyenden yada yol yardımdan mutlaka destek ve bilgi alın.

3 - Lastik Yanağında Balon Kontrolü: Çok önemli bir noktadır. Zira lastikte oluşan balon yada balonlar lastiğin her an patlayabileceğinin işaretidir. Ancak unutmayın balon sadece lastiğin yanağında değil omuz, topuk, sırt ve iç alanlarında da ortaya çıkabilir. Bunlar son derece tehlikeli gelişmelerdir. Balon oluşmuş lastik ile asla yola devam etmeyin. Zira bu güvenli değildir. Bu durumda Lastiğin hemen sökülmesi ve değiştirilmesi gerekir.

4- Lastiğin patlayıp sönmesi

5 - Lastikte yırtık ve farklı hasarlar oluşması

6 -Lastik büyük çaplı delikler oluşması: Küçük delikler için günümüzde pratik tamir setleri var. Örneğin Autokit Lastik Tamiri Spreyi gibi. Bu ürünü şuradan ->  Lastik Tamir Spreyi sayfasından incelemeniz mümkün. Oldukça kullanışlıdır. Pratik bir şekilde sorunlu lastiğinizdeki delik ve sorunları çözebilir, yolculuğunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Bu listeyi kapsayan tüm sorunlarda ve benzeri durumlarda mutlaka lastik değişimi yapmak gerekiyor. Zira Lastik arabanızın güvenli yer temasını sağlayan son derece kilit bir unsurdur. Lastiklerinizi gerek sizin ve sevdiklerinizin gerekse toplumun can ve mal güvenliği açısından sürekli kontrol edilmesi gereken bir parça olarak görmelisiniz. Dolayısı ile periyodik lastik bakımı çok büyük bir gereklilik. Tüm şartlarda lastik değişimi yapmayı bilmek durumunda olduğunuz gibi lastik kontrolünede son derece dikkat etmek gerekiyor.

 

Etiketler: lastik değişimi,nasıl değiştirilir,püf noktaları,lastik değiştirme
Mayıs 31, 2021
Listeye dön